Waarom zijn gas water licht veel duurder geworden?

Waarom zijn gas water licht veel duurder geworden? We denken: Het zijn basisbehoeften dus waarom stijgen de prijzen daarvan? Water is gelukkig niet zo duur. Maar gas en licht daarentegen wel. En met name gas daar zijn de prijzen het hoogst. De energiebelasting is één van de grootste boosdoeners daarvan. Want gas is dan duurder maar de belasting erop ook. Dat maakt het in zijn geheel een dure onkostenpost elke maand weer. Gas water en licht lijken zo luxe producten te zijn, en dat is ook zo. Willen we lekker lang en onbezonnen douchen? Dan hangt daar een prijskaartje aan. We zijn het iedere nodig dus kunnen we moeilijk zeggen: Dan stop ik met douchen en verwarmen. Ok een stuk minder verwarmen is prima, maar minder douchen? Het kan natuurlijk wel maar met mate. Daardoor kunt u uw gaskosten echt wel in de hand houden.

Huishoudens betalen ruim €300 meer voor energiekosten

Afgelopen december werd de aankondiging al gedaan: Gas water licht wordt duurder. En huishoudens mochten rekenen op een verhoging van dik €325 op jaarbasis. Dat is natuurlijk een bittere pil, en de ene na de andere verhoging wordt consumenten opgelegd. Waren we eerst niet zo met besparen bezig? Na dit soort aankondigingen wel. We zien dan ook na zo’n bericht dat consumenten massaal starten met energie vergelijken. Is natuurlijk een middel om die hoge energiekosten tegen te gaan. Maar het besparen begint wel bij u zelf. Daar zijn zoveel tips voor en het is niet moeilijk. Het enige dat u nodig heeft is de wil om te besparen. Dat klinkt natuurlijk gek want dat willen we wel. Maar meestal blijft het erbij.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zelf besparen op gas water licht levert geld op

Als u zich nu actief gaat inzetten om te besparen dan zult u zien dat uw energierekening er ook rooskleuriger uit komt te zien. Verhogingen zullen er altijd wel blijven, en van tijd tot tijd dalen de prijzen ook weer. De verwachting van de energieprijzen wordt elk jaar in de gaten gehouden. Er worden uitspraken gedaan en voorspellingen. Maar om echt de energiekosten te kunnen verlagen daar is inzet voor nodig. Elke dag opletten hoe u met uw verbruik omgaat, verstandiger ermee omgaan. Dat betekent stekkers trekken, en korter onder de douche staan. In de zomer hoeven we ons geen zorgen te maken over de verwarming. Want die staat toch niet aan. Maar in de winter is de thermostaat het gene waarop u moet letten. Lager draaien dus. Een graad scheelt u al €80 per jaar. Doe daar wat mee.

Energiebelasting in Nederland

De energiebelasting in Nederland is een ideaal middel van de overheid om geld binnen te halen. Dat klinkt onaardig maar het is in feite wel zo. Dit geld wordt uiteraard aan de transitie naar duurzame energie uitgegeven. In de politiek wordt immers altijd geschoven met geld. En als bepaalde budgetten niet toereikend zijn dan moet de burger zijn steentje bijdragen. En daarom betalen wij zoveel aan belastingen. Een klassiek voorbeeld van een belastingmaatregel is de wegenbelasting. Wij rijden met onze auto’s over de wegen? Dan moeten we er ook aan mee betalen. Op zich niks mis mee natuurlijk. Maar kijken we naar de overige belastingen die we afdragen? Dan is het soms om moedeloos van te worden.

 

9.1/10 - (62 stemmen)

Plaats een reactie