Warmtepomp wat is dat?

Een warmtepomp kan dankzij lucht en water warmte produceren. Daarvoor heeft het duurzame apparaat wel een duurzame bron nodig. Laten we zeggen water dat vlak onder de aarde ligt bijvoorbeeld. Maar ook omgevingslucht kan gebruikt worden door de warmtepomp om warmte te produceren. Het maakt ook gebruik van een eeuwenoud principe en dat is damp en condens. De warmtepomp kan werken op een vloeistof dat een laag kookpunt heeft. Het koudemiddel kan dan koken bij een lage temperatuur. Brengen we het koudemiddel langs een duurzame bron dan ontstaat er een kookpunt.

Hoe werkt de warmtepomp?

Het apparaat verplaatst en pompt dus warmte rond. Het is een vrij ingewikkeld proces, maar een ideale vervanger voor de gasgestookte cv-installatie. Er zijn verschillende types van deze duurzame pomp. Waaronder de lucht warmtepomp die buitenlucht gebruikt om te verwarmen. De luchtwarmtepomp die warmte weer doorgeeft aan water. Eerst wordt er omgevingslucht gebruikt waarbij water wordt opgewarmd. Dan kennen we ook de waterpomp die water uit de bodem gebruikt om deze vervolgens te verwarmen. Stel er bevind zich een meer vlakbij dan kan er water opgepompt worden. Daarvoor is ook een warmtewisselaar nodig. Dit zien we bijvoorbeeld bij woonboten. Zij omgeven zich met water wat vervolgens duurzaam ingezet kan worden.

Elektrisch, hybride of mechanisch wat is beter?

De warmtepompen die we in woningen zien zijn meestal degenen die werken met de cv-ketel. En die gebruikt dus nog gas. De beste warmtepomp is: die geheel elektrisch is. Want dan heb je immers geen gas meer nodig. Wel werkt deze elektrische pomp op stroom. De verwarmingspomp die gebruik maakt van mechanische ventilatie zien we in oudere woningen. Puur omdat die woningen een mechanisch afzuigsysteem hebben. De ventilatie warmtepomp kan dan energie uit opgeslagen lucht halen en laat dit weer circuleren in de woning. De hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-installatie is ook veel gezien. De elektrische warmtepomp is het duurst. De prijzen van deze apparaten variëren. Ze liggen tussen de €2500 en €15.000. Veel geld dus voor dit duurzame apparaat. Maar gelukkig kun je daar subsidie voor krijgen.

Rijksoverheid verstrekt subsidies

Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor extra informatie over de warmtepomp. Voordat je besluit eentje aan te schaffen is het van belang dat dit type in de goedgekeurde lijst staat. Deze lijst heeft de Rijksoverheid op de website staan. Het recht op subsidie bestaat nadat u het apparaat heeft aangeschaft. Zorg daarbij wel voor goede isolatie in de woning. Anders heeft besparen weinig zin. Je kunt ook overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Ook dit is een duurzame energie vorm. Op die manier kun je (deels) zelfvoorzienend zijn in duurzame energie en verwarming.

8.4/10 - (74 stemmen)

Plaats een reactie