Wat houdt infrarood verwarmen in?

Wat houdt infrarood verwarmen in? Nu de overheid zinspeelt op het terugdringen van de winning van gas, worden er alternatieven gezocht. En daar is infrarood verwarmen één van. Infrarood straling zal dan de woning voor ons verwarmen. Daarvoor zijn er dus infrarood panelen beschikbaar. Het is nog niet heel erg bekend, want we lezen vaker over de warmtepomp als alternatief. Infrarood verwarmen is veilig en goedkoper.

Wat houdt infrarood verwarmen in?

U heeft vast wel eens in een sauna gezeten en u weet dan ook hoe warm het daar kan worden. Een sauna maakt gebruik van infrarode straling. Bij infrarood panelen zal materiaal worden gebruikt dat elektrische stroom omzet in infrarood straling. Uw verwarming gebeurt dus geheel elektrisch er komt geen gas bij kijken. Een doek van carbon materiaal kan door middel van de omzetting van stroom infrarood stralingen produceren. Zo kunt u de vloeren ook voorzien van infrarood verwarming. Infrarood bestaat uit twee golven. De korte golf zoals we dat zien bij een terrasheater, en de lange golf. Met de lange golf wordt gewerkt met infrarood panelen. Dit is omdat de infrarood straling een verder bereik heeft. Genoeg dus om uw woning duurzaam te verwarmen.

Voordelen van infrarood verwarmen

Het voordeel van infrarood verwarmen is dat uw omgeving direct warm wordt. Dit is vanwege de korte opwarmtijd van een infrarood paneel. Voor verwarmen is dan ook niet nodig. De cv-installatie heeft meer tijd nodig om de woning te verwarmen. En dat kost u dus extra aardgas. Bij infrarood verwarmen van de vloer wordt er een heel dunne folie aangebracht onder de vloer. In de folie bevinden zich een zilveren en koperen strip. De koperen strip wordt gebruikt om de folie van stroom te voorzien. De folie is voorzien van een PET isolatiemateriaal. Ook de folie maakt gebruik van een lange golf net zoals bij de panelen. Alleen is het bereik daarvan wel korter. Infrarood folie kan een aantal centimeters verwarmen waar dat bij infraroodpanelen wel 3 tot 4 meter is.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Handig voor zwevende vloeren

U kunt infrarood verwarming onder uw vloer leggen aan de oppervlakte. Dus dit kan onder uw laminaat en parket. Daarbij is wel de dikte van belang. Wanneer een vloer heel dik is dan is het minder geschikt. Bij PVC en Vinyl wordt het anders aangepakt, daar gaat de folie onder een extra plank in verband met de functionaliteit en zichtbaarheid. Vloerverwarming door middel van infrarood in uw badkamer wordt overigens weer afgeraden. In dat geval kunt u infrarood panelen plaatsen. Wist u dat u de infrarood panelen zelfs kunt customizen? Maak een schilderij of foto op het paneel. Niemand die ziet dat het een verwarmingspaneel is en het voegt ook een extra designelement aan de ruimte toe.

Luchtvochtigheid beter bij infrarood

Het andere voordeel van infrarood verwarmen is dat de luchtvochtigheid laag blijft. Infrarood verwarming zal onze omgevingslucht niet meteen beïnvloeden. En zult u zoals dat gebeurd bij gas verwarming minder last krijgen van droge lucht. Ook kunt u een infrarood paneel direct aanzetten waardoor het snel warm wordt. Dit scheelt u enorm aan verwarmingskosten. Zodra de ruimte verwarmd is zet u het paneel weer uit. Uw cv-installatie had daar langer de tijd voor nodig gehad.

Infrarood zou dus het beste gebruikt kunnen worden als extra verwarming. De warmtepomp is het meest geschikt om uw complete woning te verwarmen. Infrarood komt het beste tot zijn recht in slaapkamers of de badkamer. Als uw woning echt goed geïsoleerd is dan kan infrarood wel een goed alternatief zijn. Wat wel zo is: Het verwarmd direct maar houdt niet lang warm. Dus bent u klaar in de badkamer of slaapkamer? Zet de panelen dan uit.

 

7.9/10 - (63 stemmen)

Plaats een reactie