Wat houdt nachttarief in?

Wat houdt nachttarief in? Nachttarief betaalt u bij een dubbele meter tijdens de nacht voor energie. U betaalt dan twee verschillende tarieven. Deze waren vooral tien jaar terug populair. Het wordt ook wel daltarief of laagtarief genoemd door een energieleverancier. Het gaat in om 23:00 en eindigt om 07:00, woonachtigen in Limburg en Noord-Brabant maken vanaf 21:00 al gebruik van het nachttarief. Ook wel de dal en piekuren genoemd. Grote gezinnen met een groot verbruik wassen het liefst s’nachts. Dit tarief is iets goedkoper. S’nachts verbruikt niet iedereen stroom en de gedachte erachter was dat dit beter was. Tegenwoordig maken de meesten gewoon gebruik van enkeltarief. 

Wat houdt nachttarief in?

Eenmaal in het bezit van een slimme meter overigens betaalt u wel twee tarieven. Want de slimme meter heeft ook digitaal twee meters. De ouderwetse energiemeters waren ook voorzien van een dubbel telwerk. Veel huishoudens maken er dan ook nog gebruik van. Als u s’nachts meer energie verbruikt kan een nachttarief in uw voordeel werken. Want u betaalt dan minder voor uw energie. Het nachttarief geldt ook tijdens alle officiële feestdagen en ieder weekend. Dus wilt u zoveel mogelijk besparen op uw energieverbruik? Stel uw wasmachine, vaatwasser en droger dan in om tijdens de nachtelijke uren te draaien.

Hoe weet ik of ik nachttarief heb?

Weet u niet of u het nachttarief heeft? Controleer dan uw energierekening. Hierbij staat vermeld of u er gebruik van maakt. U ziet het ook in de meterkast. Als de energiemeter voorzien is van twee meters dan is de kans groot dat u gebruik maakt van nachttarief. Bij nachttarief ziet u dan ook twee verschillende tarieven. Er staat dan dalverbruik en normaal verbruik. Als er nog geen slimme meter is geplaatst dan kunt u in dat geval nog afwachten. Deze zal zeker weten geplaatst worden. Maar netbeheerders doen dit gefaseerd. Wilt u er eerder gebruik van maken? Dan komen daar kosten overheen voor het eerder plaatsen.

Wacht tot de slimme meter bij u geplaatst wordt

Daarom is het wachten erop verstandiger. U kunt desondanks gewoon besparen op energie. Dit doet u door simpelweg te bezuinigen. Wisselen van energieleverancier wil ook helpen. Zorg daarom altijd dat u niet al te lang een energiecontract aangaat. Des te eerder kunt u dan weer wisselen van energieleverancier. Bij het wisselen van energieleverancier krijgt u namelijk korting. Dit kan een bedrag achteraf zijn, of deze is al verrekend met uw voorschotnota. In de meeste gevallen draait het om enkele tientjes verschil per maand. Op jaarbasis mag u dus rekenen op zo’n €350 besparing.

8.9/10 - (67 stemmen)

Plaats een reactie