Wat houdt salderen nu eigenlijk in?

Wat houdt salderen nu eigenlijk in? Het lijkt een onbestemd woord. Maar het betekent dat als u wilt salderen dat u dus elektriciteit terug gaat leveren aan het energienet. Dit geldt voor huishoudens die zelf energie produceren. Denk hierbij aan het hebben van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken namelijk zonne-energie op. U zult altijd nog een deel aan energie nodig zijn van uw energieleverancier. Maar het gene wat u overhoudt aan zonne-energie kunt u aftrekken van het deel dat u gebruikt heeft. Deze som noemen we salderen.

Salderen met uw eigen zonnepanelen

Het handige aan het hebben van zonnepanelen is dat u de geproduceerde energie in eerste instantie zelf gebruikt. Als er een overschot is kunt u dat weer terugleveren. Uw energieleverancier betaalt u daar een vergoeding voor. Uw elektriciteitsmeter houdt exact bij hoeveel er teruggeleverd wordt. Als u saldeert dan zullen de kosten van de belasting en leveringskosten daarmee verrekend worden. Een huishouden van zeg maar vier personen gebruikt ongeveer zo’n 3500 kilowattuur aan energie. Als uw set zonnepanelen 2000 kilowattuur opwekt, dan mag u dit aftrekken van uw werkelijke verbruik. Dat resulteert dan in een rekensom van 3500 kilowattuur minus 2000 kilowattuur. Wat overblijft dus: 1500 kilowattuur is wat u daadwerkelijk moet betalen.

Saldering wordt vermeldt op uw jaarafrekening

De energieleverancier maakt op basis van uw verbruik en teruglevering de jaarafrekening op. U hoeft dit zelf niet te doen. Let wel op: Niet iedere energieleverancier hanteert dezelfde terugleververgoeding, dus het loont om ook dit te vergelijken. Dan kunt u daar flink van profiteren. U dient uw zonnepanelen aan te melden via energieleveren.nl. Zo kan uw netbeheerder zien dat u eigenaar bent van een set zonnepanelen. Zo wordt ook bekeken of uw energiemeter geschikt is. Als dit niet zo is, dan kunt u uw netbeheerder om een geschikte energiemeter vragen. Het meest geschikt is dan de slimme meter. Deze wordt automatisch geplaatst. Heeft hem eerder nodig? Dan zijn daar plaatsingskosten aan verbonden.

Vraag aan uw netbeheerder wat de kosten voor het eerder plaatsen van de slimme meter zijn. Wilt u er liever niet voor betalen? Dan adviseren wij u om nog even te wachten met het plaatsen van zonnepanelen totdat de slimme meter geplaatst is. Overigens is het niet heel prijzig het eerder laten plaatsen denk hierbij aan een bedrag van €75. Vraag voor de zekerheid de kosten van tevoren op.

Uw energiekosten verlagen door zelf energie te produceren

Met zonnepanelen en salderen kunt u dus uw energiekosten verlagen. Dat is één van de redenen waarom huishoudens besluiten te gaan voor zonnepanelen. Ook het voortaan gebruiken van duurzame energie heeft dan voor dat huishouden de voorkeur. En wat is nu beter dan zelf energie opwekken en goed voor het milieu? De huidige salderingsregeling zal voortduren tot 2023. Erna zal het stapsgewijs afgebouwd gaan worden. De aanschafkosten voor zonnepanelen worden dan ook steeds goedkoper. Daardoor zal het makkelijker worden financieel om zonnepanelen aan te schaffen. Doe van tevoren goed onderzoek wanneer u zonnepanelen overweegt. De rijksoverheid biedt enorm veel informatie op het gebied van zonnepanelen.

9.4/10 - (70 stemmen)

Plaats een reactie