Wat is een smart boiler?

Wat is een smart boiler? Dit staat gelijk aan de slimme boiler en geeft aan dat deze boiler zelflerend is net als de overige slimme apparatuur. Een slimme meter of thermostaat kan zich ook bepaalde gewoonten van een huishouden aanleren. Dit doet de smart boiler dus ook. Dit komt omdat er sensoren zijn ingebouwd die werken via een internet aansluiting. De boiler analyseert uw waterverbruik. Waar de elektrische boiler de hele dag verwarmt doet de slimme boiler dit niet. Hierdoor kunt u aanzienlijk besparen. Stilstaand water wordt met dit type boiler dus niet verwarmd. En het is ook onnodig want er gaat op deze manier best veel verloren.

De smart boiler meet uw energie en waterverbruik

De basistemperatuur bij de smart boiler is lager dan de traditionele boiler. De ingebouwde sensoren meten uw energie en waterverbruik. De smart boiler kan dankzij de sensoren uw behoeftes berekenen. Daarop past de boiler zich aan aan uw gedrag. Het kan tot 10% op uw water en energieverbruik schelen. De terugverdientijd van dit type boiler ligt op ongeveer 8 tot 10 jaar. Hier wordt geen subsidie voor verstrekt want de kostprijs ligt rond de €500. Voor zonneboilers daarentegen kunt u wel subsidie ontvangen.

Hoe zit het met de privacy?

Waar we vaak horen dat slimme apparaten privacy gevoelig blijkt is dat bij de smart boiler niet het geval. Derden hebben en kunnen geen inzicht krijgen in de gebruiksdata. Houdt uw verbruik bij in een bijbehorende app en leef erna. Ziet u onverhoopt dat uw waterverbruik gestegen is? Dan kunt daar direct op anticiperen door te besparen. De boiler kunt u dus van afstand uit en aanschakelen. Of nog handiger: Stel een timer in, deze functie is nog niet beschikbaar maar komt er wel aan.

Vakantiestand inschakelen

Gaat u met het gezin op vakantie? Stel dit dan in via de app. De smart boiler stopt het berekenen van het verbruik. Wat overigens ook mogelijk is is dat u boiler uitschakelt qua slimme eigenschappen. Dan kunt u deze gewoon net als de traditionele boiler gaan gebruiken. Als de smart boiler ook nog eens gebruik maakt van duurzame energie dan zit u altijd goed. De vraag of de aanschaf van een slimme boiler nodig is die kunt u zelf het beste beantwoorden. Er zijn ook andere mogelijkheden, zo heeft Eneco  de SlimmeBoiler module ontwikkeld. Deze module kan een bestaande boiler slim maken.

Zelf energie besparen is de goedkoopste en slimste optie

Het beste en de goedkoopste manier is gewoon zelf zoveel mogelijk uw verbruik in de hand houden. Dergelijke slimme apparaten kunnen daar bij helpen. Maar we doen het ook al jaren zonder en dat gaat vaak goed. Het gaat er gewoon om dat u zelf zoveel mogelijk bespaart. U weet wanneer u te veel heeft verbruikt, en u weet ook wat u daaraan kunt doen. Slimme apparaten vallen onder de term domotica. De woning en de apparatuur zijn dan computer gestuurd. In de verre toekomst zullen huizen daar meer mee te maken krijgen.  Voor nu is besparen op energie een taak van de consument zelf. Doe dat ook met een nieuwe energievergelijking en stap over naar de goedkoopste energieleverancier. EnergieVergelijker.com zoekt voor u de beste energiedeals.

7.9/10 - (64 stemmen)

Plaats een reactie