Wat is Internet of things precies?

Al die nieuwe nieuwe apparaten die onze consumentenmarkt overspoelen. Het één nog hipper dan de andere. En nu horen we steeds vaker over de Internet of Things. Hoe werkt het en wat is Internet of things precies? Het is een term die veel gebruikt wordt om slimme toepassingen te omschrijven. Dit kan slimme apparatuur zijn en het monitoren ervan. Het is in ieder geval gebaseerd op besparen en de onderlinge connectiviteit met internet. Het kan dus echt van alles zijn. Vuurwerkoverlast kan zelfs met IoT opgespoord worden. Een voorbeeld daarvan heeft de stad Breda, zij hebben hotspots op daken geïnstalleerd om vuurwerklawaai te lokaliseren en te detecteren.

Wat is Internet of Things precies?

En wat te denken van onze waterbedrijven zij kunnen van afstand hun onderhoud al uitvoeren. Waterschappen maken gebruik van IoT software. De gemalen die water zuiveren worden al op afstand bekeken. Wanneer er een storing of watergebrek op handen is, dan wordt dit tijdig opgemerkt. Maar met de Internet of Things kan ook uw slimme thermostaat op afstand bediend worden. De software kan uw gedrag in de gaten houden en zich daarop aanpassen. Een dergelijke slimme koelkast die laat zien of u al toe bent aan uw dagelijkse rondje boodschappen doen. Van afstand kunt u binnen in de koelkast kijken hoeveel melk er nog staat. En of de boter op is.

Op afstand uw energieverbruik verlagen en in de gaten houden

Het zijn de slimme apparaten die op afstand bestuurbaar zijn die helpen met energie besparen. Nog een aantal jaren en de meeste apparatuur in huis is op afstand bedienbaar. Het wordt ons dan veel makkelijker gemaakt. Voor nu is het voor huishoudens nog een pilot. Maar over 20 jaar weten we niet beter en maken we er volop gebruik van. De Internet of Things zorgt er dus voor dat alles onderling met elkaar kan communiceren. Daar zijn geeneens mensen voor nodig. De koelkast zelf openen hoeft dan niet meer. Elk apparaat kan verbonden worden met het internet. Zelfs uw elektrische tandenborstel is dan aangesloten op het internet.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Internet of things moet het leven een stuk makkelijker maken

Internet of Things zou ons leven in zijn algemeen dus wat gemakkelijker moeten maken. En kan alles meten, van energieverbruik, gasverbruik maar ook de levensduur van een apparaat. Nu moeten we er nog niet aan denken, maar over een aantal jaar weten we niet meer anders. Velen van ons weten nog hoe het was zonder dat de computer een vast onderdeel was in huis. Voor 1997 maakten we nog niet heel veel gebruik van internet. We moesten dan inbellen via de telefoonlijn. En internetten was toen nog vrij prijzig net als nu IoT is.

Onderlinge communicatie is belangrijkste peiler van IoT

Door onderling informatie uit te wisselen kan elk apparaat met elkaar communiceren. De communicatietechniek die hiermee werkt is slim te noemen. De slimme apparaten van nu zijn dus al een voorloper ervan. We kunnen dankzij slimme apparaten immers energie en gas besparen. Wij hanteren bepaalde apps nog handmatig. Met de IoT hoeft dat straks niet meer. We zien ook wel voorbeelden in parkeergarages, aan de hand van een groen of rood lampje kunnen we zien welke parkeervlakken vrij en bezet zijn. Dit scheelt dan weer CO2 uitstoot. Want telkens een rondje rijden om een parkeerplek te vinden kost brandstof. IoT zorgt ervoor dat ons energieverbruik in kaart wordt gebracht.

De IoT kan goed werken voor grote bedrijven. Zij zijn bij een bovenmatig verbruik al verplicht om te verduurzamen. Daar zou de Internet of Things goed bij kunnen werken. Met de IoT kan men nog meer energie en gas besparen. Tot die tijd kunnen we uiteraard ook zelf goed opletten op ons verbruik. Het bezuinigen zal dan leiden tot lagere energiekosten. Zoals het opnieuw vergelijken van energie en gas ons weer een voordeel opleveren kan.

7.9/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie