Wat weet u over uw gaskosten?

Tja de gaskosten die betalen we toch aan de energieleverancier? Maar wat houden die kosten dan in? Nou de verwarming en het douchen daar betaal ik voor. Nu klopt het wel dat de gaskosten u het meeste kosten. Toch zijn er nog andere kosten die uw energierekening maken. Bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud van het netwerk, de heffingen die de overheid int. Leveringskosten en de btw behoren ook tot uw energierekening.

Wat weet u over uw gaskosten?

De gaskosten zijn ook duurder dan een aantal jaren terug. En ook dat zult u vast hebben gemerkt aan uw portemonnee. Gas gebruiken wordt gedemotiveerd op deze manier. Tenminste dat hoopt de overheid. En uiteindelijk is de wens dat alle huishoudens compleet van het gas afgaan. Vooralsnog blijft gas nog wel nodig. Onze woningen worden ermee verwarmd. Ons warm water uit de kraan wordt ook dankzij gas verwarmd. Wat weet u over uw gaskosten? Hoeveel kubieke meter aardgas wordt er jaarlijks verbruikt?

De grootte van de woning en de isolatie spelen ook mee in uw gaskosten

Het hangt er vanaf hoe groot uw woning is. Bewoont u een klein appartementje dan volstaat 1000 kuub gas wel. Maar hoe groter de woning des te meer gas er wordt gebruikt. De mate van isolatie in huis telt ook mee. Want als de isolatie niet goed is of ondermaats dan ook verbruikt u meer gas. We kunnen dus zelf weinig aan overheidskosten, en de kosten voor het netbeheer doen. Maar door zo min mogelijk gas te gebruiken kunnen we de totale gaskosten wel drukken.

De kosten voor gas deels terugverdienen met zonnepanelen en een boiler?

Stel u heeft zonnepanelen op uw dak, en ook nog een zonneboiler dan kunt u al voor een groot deel zonder gas. De zonneboiler verwarmt in dat geval uw water al. Maar niet iedereen is in staat om zonnepanelen te plaatsen. Dat kan verscheidene redenen hebben, en dat doet er ook niet toe. Deze huishoudens kunnen dan wel weer bezuinigen op het gasverbruik. Want daarmee drukken ze hun gaskosten namelijk ook.

Netbeheerders maken kosten om het gasnetwerk te onderhouden. En deze kosten worden weer doorberekend aan de afnemers: Wij als huishoudens dus. De energiebelasting en ODE gaan in potjes van de overheid. Maar door de gaskosten zelf te verlagen kunnen we geld overhouden. Daar kunt u elk gewenst moment mee beginnen, dus vandaag nog.

Welke type energiecontract is het beste om te besparen?

Wat ook van belang is is het type energiecontract dat u kiest. Gaat u voor een variabel energiecontract? Dan staan de kosten vaak niet vast. Mocht het gastarief dalen dan dalen uw kosten mee. Maar stijgen ze aan de andere kant? Dan betaalt u meer. En daarom zijn er meestal energiecontracten met een looptijd van een jaar, twee jaar of drie jaar. Vijf jaar kan er zelfs gekozen worden. Of dat verstandig is dat valt te betwijfelen. U kunt dan jarenlang niet overstappen zonder het risico op een opzegvergoeding. Begin daar dus liever niet aan.

Het beste is nog altijd een energiecontract met een vast tarief. Die blijft gedurende de tijd dat uw energiecontract loopt vast staan. Een eventuele stijging gaat dan aan u voorbij. U betaalt immers een vast tarief want daar bent u mee akkoord gegaan. Vaak zitten daar aantrekkelijke kortingen bij. De meesten zijn al verrekend met het jaarbedrag. En sommige energieleveranciers betalen ook wel een bedrag achteraf uit. Het gaat er om wat de klant wenst en prettiger vindt. Wat vind u prettiger? Nu minder betalen of achteraf geld ontvangen?

Wilt u ook een paar honderd euro besparen op uw gasrekening?

Met een dergelijke overstap zijn besparingen tot en met €450 niet abnormaal. Dus u kunt gerust een paar honderd euro besparen alleen door over te stappen. Door flink te bezuinigen met name op uw gaskosten zult u uw energierekening flink weten te verlagen.

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie