Wat zijn de gemiddelde energiekosten?

Wat zijn de gemiddelde energiekosten vraagt men zich wel eens af. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er wordt wel gewerkt met maatstaven en gemiddelden, maar niemand is gelijk. U kunt als alleenstaande wel meer energie en gas verbruiken dan een andere alleenstaande. Of u zit juist onder het gemiddelde. De type woning waar u in woont kan verschil maken. Gaat het om een vrijstaande woning, tussenwoning of flat? En hoe goed is het geïsoleerd?

Wat zijn de gemiddelde energiekosten voor een huishouden met twee kinderen?

Bekijken we een Hollands huishouden met twee kinderen? Dan verbruiken zij gemiddeld 1500 kubieke meter gas, en 3500 KwH energie per jaar. Het grootste verschil wat de energiekosten bepaald is toch de soort woning en de mate van isolatie. Ook de samenstelling uiteraard. Maar bewoont u een vrij oud pand dan is de kans groot dat u veel meer kwijt bent aan stookkosten. Oude woningen zijn moeilijker te verwarmen. Is de woning ook nog eens matig geïsoleerd? Dan zijn de gaskosten dus vrij hoog. Het Hollandse huishouden met het gemiddelde verbruik zal ongeveer €2000 per jaar kwijt zijn aan energiekosten.

Korting bij overstap verlaagt de energiekosten ook

De alleenstaande als we van het gemiddelde uitgaan zal zo’n €1200 kwijt zijn per jaar. Maar energiebedrijven geven ook kortingen. Dus daar verlaagt men de energiekosten ook weer mee. Deze korting levert elk jaar toch wel €250 op. De beste truc om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden is energie besparen. Minder energie verbruiken leidt altijd tot een lagere energierekening. Is uw woning echt dermate slecht geïsoleerd? Overweeg dan om de woning mits het uw eigen woning is te isoleren. Met een subsidie komt u al een heel eind en u kunt uiteraard voor de energiebespaarlening gaan of uw hypotheek verhogen.

Pas uw eigen besparingstips toe

Isoleren en verduurzamen vraagt natuurlijk om een investering, is dat niet van u op toepassing dan is energie besparen het devies. Ieder huishouden past wel besparingstips toe. Vooral als de energiekosten de pan uitgerezen zijn. Eigenlijk moet het een automatisme zijn energie besparen. Voor het slapengaan de thermostaat al tijdig uitzetten. Zo kort mogelijk douchen. En efficiënter omgaan met uw elektrische apparaten. Dan ziet u het profijt er achteraf van. Want immers de jaarafrekening is lager uitgevallen, en daarmee dus ook de energiekosten.

Maak er een sport van om onder de gemiddelde energiekosten te blijven. En dat kan best leuk zijn. Door er thuis meer mee bezig te zijn samen met uw gezin. Zie er op toe dat iedereen na gebruik van de apparatuur de stekkers eruit haalt. S’nachts moeten alle apparatuur van het stroomnet af behalve de koelkast natuurlijk. Dan betaalt u in ieder geval niet voor sluipverbruik. Lees ook het artikel 101 tips om energie te besparen.

8.6/10 - (63 stemmen)

Plaats een reactie