Wat zijn stroomvreters

Ieder huis kent stroomvreters en ook u heeft er waarschijnlijk een paar van in huis. Denk eens aan de televisie, deze kan veel stroom vreten. Velen hebben nog één van de eerste plasma schermen in huis staan. Hij doet het immers nog goed na al die jaren. Maar weet wel dat deze veel stroom trekt. Ook een computer die veel data moet verwerken, van apps en programma’s vreet veel stroom. En die super moderne audio installatie doet ook een flinke duit in het zakje. Eigenlijk kunt u het zo bekijken: Hoe groter het apparaat is des te meer stroom dat het vreet.

Stroomvreters niet continue gebruiken

En hoe ouder het apparaat is ook dan vreet het veel stroom. De tijd die de apparaten aan het stopcontact zitten vragen ook veel stroom. Laat u de stekkers er zelfs in zitten het hele jaar? Dan kunt u gerust 500 kWh extra sluipverbruik rekenen. Als de stekkers eruit kunnen worden getrokken is dat veel beter voor uw energierekening. En elke elektronica winkel verkoopt van die handige standby killers. Steek de stekkers van uw apparatuur daarin, en bent u er klaar mee dan klikt u op de uit-knop. In één klik ontkoppelt u meerdere apparaten van het stroomnet. Dat is dus een manier om te besparen op uw stroom.

Gedrag afleren is stroom besparen

Het kan een uitdaging zijn om er elke dag aan te denken om de stekkers eruit te trekken, daarom is een dergelijke stekkerdoos voorzien van aan en uit knop zo handig. Maar dan moet u ook die elke dag uitzetten. Eenmaal aangeleerd dan weet u niet beter. En uw stroomverbruik zal verlaagd worden. We ontwikkelen ons eigen gedrag in huis. Door de stekkers erin te laten zitten. Het is puur gemakzucht, en dat gedrag afleren is niet zo moeilijk. Bent u klaar met de wasmachine? Hup ook die stekker eruit. Het is nergens voor nodig om de energieleverancier extra te betalen voor een apparaat dat u toch niet gebruikt. Want dat is het, de energieleverancier krijgt ervoor betaalt als u de stekker erin laat zitten. Bij de koelkast werkt het natuurlijk anders net als de vriezer. Deze moeten wel 24 uur per dag aanblijven. Maar de rest van uw apparatuur? Nee dat hoeft niet.

Weg met sluipverbruik!

Het staat trouwens ook netter wanneer u de stekkers in één stekkerdoos drukt. Het liefst verbergt u dat netjes achter een dressoir of kast. Maar wel zo dat u er bij kunt om op de knop te drukken. Elke avond voordat u gaat slapen doet u dit. U klikt toch ook zonder nadenken de lichtknop op uit voordat u gaat slapen? Doe dit dan ook met de stekkerdozen in huis. Over licht gesproken, als u nog steeds gloeilampen gebruikt vervang deze dan voor led lampen. Dit scheelt zo’n 40% aan stroomverbruik.

Ja maar de eco-stand duurt zo lang.. niet zonder reden!

En de eco-stand op uw apparatuur zit er niet voor niets op, gebruik deze dan ook. Dit voorkomt juist dat apparaten stroomvreters worden. Dit geldt voor de vaatwasser, wasmachine, en wasdroger. Het duurt misschien langer maar dat komt omdat het apparaat dan zuiniger met het stroomverbruik omgaat. Ingenieus bedacht maar dan moeten we de ecostand wel daadwerkelijk gebruiken. De wasmachine en wasdroger gebruiken de eco-stand in combinatie met een lagere temperatuur. Want hoe hoger de temperatuur des te meer stroom er nodig is. Dat wasje wordt echt wel schoon op 30 of 40 graden.

Ga aandachtiger met stroom om

Er zijn nog veel meer stroomvreters te vinden. Denk maar aan vijverpomp of die handige beertap. En denkt u er over na om een waterbed aan te schaffen? Denk dan nog eens na, want een waterbed verbruikt ook enorm veel stroom. Genoeg alternatieven om warm te kunnen slapen. En de ouderwetse kruik of je geliefde kan u ook warm houden. Het gaat er om dat u zo min mogelijk stroom verspild. En dat betekent dat u er aandachtiger mee omgaat. Zodra uw jaarafrekening op de mat valt en u laat zien dat u moet bijbetalen dan is het al te laat. Beter voorkomen dan genezen zeggen ze wel toch?

Besparen op uw energierekening kan ook nog eens door een goedkopere energie aanbieding te zoeken. De goedkoopste energieleverancier wordt u getoond nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld. Als u dan overstapt kunt u binnen een paar weken minder betalen voor uw voorschotnota aan de energieleverancier. Dat is namelijk ook besparen.

7.8/10 - (66 stemmen)

Plaats een reactie