Waterstof in plaats van aardgas?

Waterstof in plaats van aardgas? Ons gasnet is wel geschikt voor waterstof. Het zou in de toekomst een alternatief kunnen blijken voor aardgas. Want de uitstoot bij waterstof laat geen CO2 uitstoot zien. Maar de capaciteit van dit duurzame gas is lang niet genoeg om alle Nederlandse huishoudens over te zetten. Voorts is er ook veel stroom nodig om waterstof te produceren. En om het duurzaam te houden is er voldoende groene stroom nodig. En daar is ook niet voldoende van. 

Waterstof in plaats van aardgas op grote schaal nog ver weg

Het zal daarom nog een flinke tijd duren voordat waterstof wel zou kunnen in plaats van aardgas. Er wordt meer ingezet op warmtepompen. Maar is dit nog steeds een hele dure investering. En veel huishoudens willen daar nog niet aan. Vooral omdat er nogal wat haken en ogen aan zitten. Waterstof moet geproduceerd worden, het bevind zich niet in een pure vorm. Waterstofgas kan wel gemaakt worden van aardgas maar dan zal het dus niet een vervanger zijn. En wordt er nog steeds gebruik gemaakt van aardgas.

Elektrolyse voor omzetting

Het kan worden gemaakt met groene of grijze stroom. Het laatste is dus niet wenselijk. Een ster bestaat uit waterstof. Maar een ster is niet tastbaar, dus wordt er gekeken naar de productievorm. Het kan gemaakt worden met behulp van windenergie of zonne-energie. Door middel van elektrolyse wordt waterstof duurzaam opgewekt. Voertuigen rijden wel rond op waterstofgas hierbij komt geen CO2 vrij. Er wordt wel druk ge√ęxperimenteerd met waterstof. Er loopt momenteel een pilot waar huizen verwarmd worden middels een warmtenet. Maar dit is een experiment en dus niet op grote schaal.

De resultaten van deze pilot worden uiteraard verder ontwikkeld. Vooralsnog kan Nederland meer gebruik maken van stadswarmte. Overtollige warmte afkomstig van nabijgelegen grote fabrieken kunnen ingezet worden om woningen te verwarmen. Een ander voorbeeld is afvalverwerker HVC die huis en tuinafval inzet voor de productie van biomassa. Deze duurzame stroom wordt vervolgens weer geleverd aan huishoudens. Ook ligt de kostprijs voor de productie dit alternatieve gas een stuk hoger. Het chemische element wordt ook omschreven als H2.

H2 in de scheikundeles

H2 is dus opgebouwd uit twee waterstofatomen. Om de duurzame stof te genereren moet het molecuul losgemaakt worden van een ander molecuul. Daarbij komt dus Elektrolyse kijken. In de scheikunde les die men op school doorlopen heeft wordt Elektrolyse ook uitgebeeld. Daarvoor heeft men twee potloden nodig die met de punt in het water worden gezet. Wanneer er een batterij op de koolstofeinden wordt aangesloten zal men bubbels zien. Dus de min is dan waterstof en de plus is zuurstof. Waterstof kan dus gemaakt worden met elektriciteit en water.

Voor nu kunnen we overstappen op echte groene stroom

Wie weet hoe de techniek verandert en maken we over tien jaar wel op grotere schaal gebruik van dit schone gas. Als vervanger voor aardgas kan waterstof dus prima dienen. Maar tot die tijd is voor ons als consument beter te kiezen voor andere duurzame vormen. Overstappen op groene stroom bijvoorbeeld. En dan ook echt groene stroom dat we op eigen grond hebben opgewekt. Kiezen voor stroom opwekken met zonnepanelen kan ook. Of als dat niet mogelijk is dan kiezen we een duurzaam energiebedrijf uit. Zoek maar eens met EnergieVergelijker.com naar de duurzaamste energieleverancier. Het kost u niets en kan u veel opleveren.

post

Plaats een reactie