Winter voorbij tijd voor onderhoud aan uw cv ketel

De winter voorbij tijd voor onderhoud aan uw cv ketel? Waarom niet? U zult de cv ketel niet meer nodig hebben de komende maanden. Tenminste niet voor uw verwarming. Voor het douchen en koken natuurlijk wel.  Het is aan te raden om regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan uw cv ketel. Niets is minder dan een defect krijgen terwijl het koud buiten is. Over het algemeen is het verstandig om eens per één of twee jaar het onderhoud te laten doen. U kunt er een abonnement voor af laten sluiten. Veel installatiebedrijven bieden daarvoor abonnementen aan.

Winter voorbij tijd voor onderhoud aan uw cv ketel

Woont u in een huurwoning en is uw cv ketel nog niet nagekeken? Bel dan uw woningbouw of verhuurder op. Nu de winter voorbij is is het tijd voor onderhoud aan uw cv ketel. Bewoont u een woning die u gekocht heeft dan moet u daar zelf zorg voor dragen. Het periodiek onderhoud is niet verplicht natuurlijk maar het is wel veiliger. Daarmee garandeert u een optimaal werkende cv ketel. Zo voorkomt u ook storingen en is uw gasverbruik ook lager. Als een cv ketel problemen vertoont kan het zijn dat de ketel meer gas nodig heeft wat resulteert in een hoger gasverbruik.

Voorkom koolmonoxide vergiftiging

Het hoeft niet, maar een cv ketel die niet regelmatig onderhouden wordt kan ook een koolmonoxide vergiftiging veroorzaken. En dan bent u verder van huis. Want een koolmonoxide vergiftiging merken de bewoners niet. Het gas is geurloos en het kan zelfs resulteren in de dood. Hang dan ook altijd een koolmonoxide meter op in huis. Deze zal erg luid afgaan wanneer er koolmonoxide gas vrijkomt. U wordt dan tijdig gewaarschuwd. Daarom is onderhoud aan uw cv ketel ook een punt.

Klachten die kunnen ontstaan bij een koolmonoxide vergiftiging zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Dit kan al duiden op een teveel aan koolmonoxide in huis. Stel u doet er te lang over om uw ketel te laten controleren. Dan kunnen de kosten ook hoger zijn. Een cv ketel heeft allerlei onderdelen van klein tot groot. Als deze kapot gaan dan kunt u een hoge rekening verwachten. Wat ook kan gebeuren is dat de ketel in brand vliegt. En daaruit voortkomende schade is dan voor uw verzekeraar. Deze zal altijd nagaan of u misschien nalatig bent geweest in het onderhoud.

Sluit een onderhoudsabonnement af

We bespreken dan nu uitzonderlijke gevallen die vaak niet voorkomen. Maar daarom is regelmatig onderhoud van uw cv ketel aan te raden. Een gemiddeld abonnement kost u ongeveer een paar euro per maand. En dat is niet zo duur toch? Vooral als uw ketel meer dan tien jaar oud is, dan loont het vooral om uw ketel eens per jaar te laten checken. U kunt ook overwegen om een nieuwe cv ketel te kopen. Bekijk dan vooral de energiezuinige ketels zoals een HR ketel. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals de aanschaf van een warmtepomp. Lees daarvoor het artikel warmtepomp wat is dat? Het is namelijk een duurdere investering die meer geld kost.

Eens in de anderhalf jaar een onderhoudsmonteur laten komen

Het onderhoud aan uw cv ketel zorgt er dus voor dat deze goed werkt. En in de winter kunnen we dan genieten van het comfort van warmte. Als u het erop aan laat komen dan loopt u het risico om in de kou te zitten tijdens de wintermaanden. Daarom laten de meeste huishoudens het onderhoud uitvoeren in de warmere maanden. Laat het liefst eens in de 18 maanden een onderhoudsmonteur kijken naar uw cv ketel. Dit is de standaard periode tussen de check ups. Sommige installatiebedrijven geven dan ook aan dat eens in de twee jaar langskomen niet verstandig is.

Onderhoud voorkomt defecten en storingen

Zo kan er eventueel tijdig een defect opgemerkt worden en het kan het verholpen worden. Wat u zelf kunt doen is het water op druk houden. Dus vul uw cv ketel bij als de bar onder de 1 ligt. En ontlucht uw radiatoren dan ook. Begin altijd bij het hoogste punt in huis. Dus bijvoorbeeld op zolder. Houdt een ontluchtingssleuteltje bij de hand net als een bak waarin u het water kunt opvangen. Hiermee kunt u eventueel een teveel aan lucht laten ontsnappen. Als zich valse lucht in de leidingen bevindt heeft uw cv ketel ook moeite om de woning te verwarmen. Dit kunt u controleren door te voelen aan de radiatoren. Als ze aan de onderkant koud is en de bovenkant warm, dan kunt u er vanuit gaan dat er lucht in zit.

Ook als u een borrelend geluid waarneemt geeft dit aan dat er lucht in de radiatoren en leidingen zitten. Dit kan dus opgelost worden door de radiatoren te ontluchten. En dus door de druk in de cv ketel in de gaten te houden. De ideale waterdruk in uw cv ketel ligt tussen de 1.5 bar en 2 bar. Met een bijvulslang heeft u dit klusje zo geklaard in een aantal minuten. Met regelmatig onderhoud aan de cv ketel kunt u uw energiekosten ook prima in de hand houden. En bijtijds starten met energie vergelijken en overstappen zorgt er ook voor dat u kunt besparen op uw energierekening.

9/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie