Zo zuinig is LED verlichting

Minder energiekosten creëer je niet alleen door voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen maar ook door te kijken naar je energie verbruik. Een kostenpost die niet veel lijkt te kosten maar waar je wel degelijk veel geld op kunt besparen, is de verlichting.

Om te weten hoe je met verlichting kunt besparen, moet je eerste weten wat je verlichting kost en wat het verschil is tussen de diverse lampen. Want gelukkig nog meer bespaaropties dan alleen het licht uit doen.

Laten we bij het begin beginnen

Was er vroeger alleen de gloeilamp, is er tegenwoordig veel meer keuze door dat er ook spaarlampen, halogeenlampen en LED lampen zijn. Maar hoe weet je nu welke lamp hoeveel licht geeft en wat een lamp verbruikt? Hoe maak je nu een goede keuze? Om je alvast een kleine indruk te geven…

Een gloeilamp van 40 Watt die elke dag 4 uur brandt, verbruikt jaarlijks 57,6 kWh. Een halogeenlamp van 30 Watt(die is vergelijkbaar met de gloeilamp van 40 Watt) is het energieverbruik voor net zoveel branduren maar 43,2 kWh per jaar. Een spaarlamp van 8 Watt (die ook weer overeenkomt met de gloeilamp van 40 Watt) is met weer hetzelfde aantal branduren een stuk zuiniger; jaarverbruik 11,5 kWh. En een LED lamp van 6 Watt, eveneens weer vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt en hetzelfde aantal branduren, verbruikt op jaarbasis maar 8,5 kWh en is daarmee dus echt het goedkoopste.

Watt en lumen

In bovenstaand schema is ok direct duidelijk waarom het voor een leek zo lastig vergelijken is. Hadden we vroeger alleen de gloeilamp, is er nu meer keuze maar beseffen we ook dat deze lampen anders licht geven. Daardoor zijn de leveranciers van de lichtbronnen overgestapt van de aanduiding in watt naar een aanduiding in lumen. Met lumen kun je de verschillende lichtbronnen en de hoeveelheid licht die ze geven, veel makkelijker met elkaar vergelijken. Om je te laten wennen, wordt in de eerste periode op de verpakking zowel het aantal watt als het aantal lumen (afgekort als lm) aangeduid.

Gebruik meerdere lampen per ruimte!

Een inkoppertje is natuurlijk dat als je je lampen vervangt naar minder watt of lumen per lamp, je energie verbruik minder wordt. Maar praktisch is deze oplossing natuurlijk niet. Slimmer is het om je verlichting om te zetten naar goedkopere lichtbronnen. En het aller slimste daarbij is natuurlijk de LED verlichting gezien deze echt veel minder verbruiken. Maar ook door meerdere lampen per ruimte te kiezen, kun voor bepaalde activiteiten toch de lichtbron kiezen die jij prettig vindt. Op de andere momenten schakel je dan over naar de energiezuinige LED lampen. Zo gebruik je in totaal toch minder energie.

Met LED verlichting kun je meer dan je denkt

Maar alleen kiezen voor LED verlichting via Directlampen is ook een goede keuze. Want denk je dat LED verlichting nog steeds dat felle heldere licht is? Dan vertellen we je graag hoeveel opties LED tegenwoordig heeft. Met de LED spots kun je heel gemakkelijk de hele ruimte verlichten maar ook de nadruk leggen op bijvoorbeeld een mooi schilderij of een prachtige vaas of plant. Zo maak je de LED lampen tot de sfeermakers in je huis.

Maar ook dimbare ledlampen horen vandaag de dag in jouw lichtplan. Met dimbare led spots, vloerlampen en hanglampen kun je precies de sfeer en hoeveelheid licht kiezen die jij op dat moment wil. Daarnaast kunnen hanglampen ook nog eens omhoog schijnen en diffuus licht weerkaatsen. Het is soms zelfs mogelijk te kiezen voor kleurinstelbare verlichting waarmee je zelfs de kleur van het licht aan kunt passen.

Ledverlichting is overigens ook ideaal voor buiten. En door het lage energieverbruik kun je er dan zelfs voor kiezen om de lamp toch gewoon de hele nacht te laten branden als jij je daar veiliger bij voelt.

post

Plaats een reactie